Voor leerlingen

Wat doen we met taal en hoe werkt dat? Wat is goede taal en door wie wordt dat bepaald? Hoe kunnen we alle taalkennis die aanwezig is in de maatschappij benutten? Wat voor beleid is dan nodig? Wat kan het taalgebruik van rappers ons vertellen over bijvoorbeeld taalvariatie of juist over de vrijheid van meningsuiting in de Nederlandse cultuur? Hoe kun je de stijl van je tekst afstemmen op de doelgroep, en welke effecten bereik je daarmee? Hoe kan literatuur inzicht geven in onze historische of moderne samenleving? En komt de diversiteit in de samenleving ook in literatuur tot uiting?

In dit digitale laboratorium ga je op zoek naar antwoorden op concrete vragen. In het laboratorium verken je niet alleen het onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur, maar leer je via verschillende (creatieve) schrijfopdrachten ook hoe je jouw antwoorden overtuigend op anderen kunt overbrengen.

In PlusNederlands Lab staan verschillende Kennisclips en bijpassende Verkenningen voor je klaar. Via opdrachten in de Verkenningen maak je kennis met academisch onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur. De verkenningen zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden: van niveau 1 oplopend naar niveau 3. Per verkenning staat aangegeven om welk niveau het gaat.

Wil je zelf aan de slag gaan in het PlusNederlands Lab? Dat kan! Mogelijk wordt hier op jouw school al reclame voor gemaakt. Mocht dat niet zo zijn: vraag dan je docent Nederlands om meer informatie of mail ons (info@plusnederlands.nl).