Voor leerlingen

Iets voor jou? Wat doen we met taal en hoe werkt dat? Wat is goede taal en door wie wordt dat bepaald? Hoe kunnen we alle taalkennis die aanwezig is in de maatschappij benutten? Wat voor beleid is dan nodig? Wat kan het taalgebruik van rappers ons vertellen over bijvoorbeeld taalvariatie of juist over de vrijheid van meningsuiting in de Nederlandse cultuur? Hoe kun je de stijl van je tekst afstemmen op de doelgroep, en welke effecten bereik je daarmee? Hoe kan literatuur inzicht geven in onze historische of moderne samenleving? En komt de diversiteit in de samenleving ook in literatuur tot uiting?

Wordt jouw interesse door dit soort vragen gewekt en wil je actief op zoek gaan naar antwoorden op deze vragen? Dan ben je bij PlusNederlands Lab op de juiste plek! In dit digitale laboratorium ga je op zoek naar antwoorden op concrete vragen, opgeroepen door taal- en cultuuronderzoekers aan de universiteit. In het laboratorium verken je niet alleen het onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur, maar leer je via verschillende (creatieve) schrijfopdrachten ook hoe je jouw antwoorden overtuigend op anderen kunt overbrengen.

Verkenningen. Deze website is onderdeel van PlusNederlands, hét plusprogramma voor het schoolvak Nederlands. PlusNederlands bestaat uit drie onderdelen die je los van elkaar kunt volgen, maar die elkaar aanvullen en dus ook alle drie gevolgd kunnen worden:

  • Olympiade: in competitie met leerlingen uit Nederland en Vlaanderen zoek je oplossingen voor problemen die met de Nederlandse taal en Nederlandstalige culturen te maken hebben;
  • Verkenningen: je leert het onderzoek kennen dat naar de Nederlandse taal en cultuur wordt gedaan, en gaat op bezoek bij organisaties die je meer kunnen leren over die Nederlandse taal en cultuur;
  • Schrijfakademie: onder deskundige begeleiding leer je creatief en journalistiek schrijven over de Nederlandse taal en cultuur.

In PlusNederlands Lab staan verschillende verkenningen voor je klaar in de vorm van digitale opdrachten. Via deze opdrachten kun je kennismaken met academisch onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur. De verkenningen zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden: van niveau 1 oplopend naar niveau 3. Per verkenning staat aangegeven om welk niveau het gaat en voor wie de verkenning is bedoeld. Als aanvulling op de digitale verkenningen kun je ook het onderzoeks- en werkveld ontdekken via excursies of gastlessen. Bekijk de pagina Veld voor de meest actuele mogelijkheden.

Meer weten en aanmelden. Wil je zelf aan de slag gaan in het Lab? Dat kan! Mogelijk wordt hier op jouw school al reclame voor gemaakt. Mocht dat niet zo zijn: vraag dan je docent Nederlands om meer informatie of mail ons (PlusNederlands@uu.nl). Natuurlijk wordt jouw inzet ook beloond. Voor een aantal onderdelen van PlusNederlands kun je een certificaat krijgen dat wordt bijgeschreven op je CVS (Curriculum Vitae et Scholae). Neem een kijkje op de overkoepelende website van PlusNederlands voor meer informatie over het volledige programma.